Randevu almak için kliniğimizi telefonla arayabilir veya online randevu sistemimizi kullanabilirsiniz.
Ortodontik bozukluklar çok küçük yaşlarda sinyallerini vermeye başlarlar. Fakat bu sinyaller zaman zaman uzman olmayan bir kişinin farkedebileceği durumlar olmayabilir. Bu nedenle dikkatimizi çeken ekstra bir farklılık olmasa bile ilkokul çağlarından itibaren yılda bir kez ortodonti muayenesini önermekteyiz. 6 yaşından itibaren yılda bir kez yapılacak ortodonti muayenesi; gelişim çağındaki çocuklarda var olabilecek ön-arka yöndeki iskeletsel bozuklukların(çene geriliği veya ileride olması durumu) tespiti, çene darlıklarının tespiti, çapraz kapanışların tespiti, dil itimi veya bebeklik yutkunması(infantil yutkunma) veya parmak emme veya ağız solunumu gibi yanlış alışkanlıkların çenelerde bozukluk meydana getirmesinin önlenmesi, süt dişlerinden daimi dişlenmeye geçişte var olabilecek yer darlıklarının erken tespiti ve önlenmesi gibi faydalar sağlar. Birçok hastamız tüm ortodontik tedaviler için doğru yaşın 12 olduğunu sanmakta ve bazı tedaviler için geç kalmaktadır. Dişsel ortodontik tedaviler, yani sadece dişlerin dizilimindeki düzeltimi gerektiren tedaviler 12 yaşından itibaren yapılmaktadır fakat çeneleri ilgilendiren tedaviler mutlaka daha erken yaşta önlem alınması gereken durumlar içerir. Örneğin üst çene geriliğine bağlı tedaviler için ideal yaş 8-10 yaş aralığıdır. alt çene geriliğine bağlı tedaviler için ise ideal yaş 10-12 yaş aralığıdır. Alt çenede yer darlığı içeren vakalarda, ileride dişler sığmayacaksa alt çenede genişletme gereklidir ki bu işlem sadece 7-9 yaş aralığında yapılabilmektedir. 7-9 yaşlarında çok basit hareketli apareylerle yapılan alt çene genişletmesi ileride hastayı diş çekimli tedavilerden kurtarabilir. Bu yaşlarda tedavi gerekliliği olmasa bile, çocuklarımızın ortodontist kontrolü altında olması, en azından süt dişlerimizin sağlığını ve varlığını korumak adına fayda sağlar. Süt dişlerimiz ileride sürecek olan daimi dişlerin yerlerinin bekçisi olduğu için, onları korumak da ileride ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulmaması adına çok büyük önem taşır. Bu noktada ortodontik sürecin yanında, pedodontistle tanışılması gereken yaşın 2 olduğunu ve düzenli pedodonti kontrolünün de önemini vurgulamak gerekir. Fakat tüm bunlar demek değildir ki bu ideal yaşları geçince ortodontik tedaviye geç kaldınız. Unutmayalım sağlıklı dişler ve diş çevresi dokular var olduğu sürece her yaşta ortodontik tedavinin sizin için çözüm sunma yetisi vardır. Çene ve dişlerde saptanan herhangi bir problem için her yaşta her zaman ortodontiste danışmak gerekli ve mümkündür
Ortodontik tedavi süresi, bireyin dişsel sorunlarına, tedavi ihtiyaçlarına, kullanılan tedavi yöntemine ve tedavinin karmaşıklığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Her hastanın durumu farklı olduğu için tedavi süresi kişiseldir ve genelleme yapılamaz. Ancak, genellikle ortodontik tedaviler 1 ila 3 yıl arasında sürer. Tedavinin süresini etkileyen faktörler şunlardır: 1. Dişsel Durumun Şiddeti: Tedavi süresi, dişlerin başlangıç pozisyonuna ve düzeltilmesi gereken dereceye bağlı olarak değişir. 2.Tedavi Türü: Geleneksel braketler, şeffaf plaklar veya lingual braketler gibi farklı tedavi yöntemleri, tedavi süresini etkileyebilir. 3.Tedavinin Karmaşıklığı: Çene yapısındaki problemler veya diğer ortodontik sorunlar tedavinin karmaşıklığını artırabilir ve süreyi uzatabilir. 4.Hasta İşbirliği: Tedavi süreci, hasta tarafından tedavi planına uygun olarak takip edildiğinde daha etkili olur. Diş hekiminin verdiği talimatların düzenli olarak izlenmesi, süreyi kısaltabilir. 5.Yaş: Çocuklar ve gençlerde dişlerin hareket etme yeteneği daha hızlı olabilir, bu nedenle tedavi süresi daha kısa olabilir. Tedavi süresi, başlangıç muayenesinin ardından ortodontist tarafından belirlenir. Hasta, tedavi sürecini etkileyen faktörler hakkında detaylı bilgi alabilir ve ortodontistinin önerilerine göre tedavi planına başlayabilir.
İleri yaşlardaki hastalarımızdan en sık duyduğumuz cümlelerden biri ”Bu yaştan sonra dişlerim düzelir mi?’’ sorusudur. Cevap: Evet! Sağlıklı dişler ve dişetlerine sahip olduğunuz sürece, kemik yapınız da elverişli ise her yaşta dişleriniz düzelir. Yaş ilerledikçe kemikteki artan mineral oranı dolayısıyla kemik sertleştiği için tedaviler genç yaştakilere nazaran daha yavaş ve meşakkatli olmaktadır fakat kesinlikle imkansız değildir.
Ortodontik tedaviler sırasında dişler kemik içerisinde hareket ettirildiği için, dişlerin etrafındaki kemik dokusunun yapısında bu harekete izin verecek şekilde değişimler olur. Dolayısıyla ortodontik tedavilerden sonraki 1 yıl içerisinde dişler hareketlilik açısından risk altında olabilir. Tedavi sonrasında en az 1 yıl dişler bulunduğu konumda mutlaka sabit tutulmalıdır ki dişlerin çevresindeki kemik doku tekrar sertleşerek normale dönebilsin. Bozulmaların olmaması için alt ve üst ön dişlerimizin arka yüzeylerine yapılan retainer tellerini iyi korumalı, şeffaf essix plaklarımızı 1- 1,5 yıl süreyle düzenli kullanmalıyız. Fakat tüm bunlara dikkat etsek bile tedavinin üzerinden 1 yıldan fazla süre geçtikten sonra da dişler ve çevresindeki kemik doku herhangi bir sebeple değişim gösterebilir. 20 yaş dişlerinin çıkması sırasında diğer dişler üzerine uyguladığı baskı, dilin ve dudakların dişler üzerine fazla baskı uygulaması, anormal yutkunma alışkanlıkları, yaşlanmanın çene kemiği ve dişler üzerinde oluşturduğu değişimler, bir dişin kaybedilmesi sonucu komşu dişlerde görülen devrilmeler veya karşıt arktaki dişin uzaması gibi ağız içerisindeki şartların değişmesine yol açan her sebep dişlerin konumunda değişikliklere yol açabilir. Bu nedenle tedavi sonrasında da yılda bir kontrol altında olmak en ideal yaklaşım olacaktır.